Misschien heb je het al gemerkt, maar plantenterrariums zijn helemaal on trend. Bij een terrarium denk je misschien het eerst aan een glazen bak voor bijvoorbeeld slangen, maar een plantenterrarium is een glazen bak, pot of fles waarin je plantjes tentoon kunt stellen. Deze bestaan er in allerlei vormen en soorten. Je kunt een speciaal plantenterrarium kopen bij het tuincentrum, maar je kunt ook een glazen pot of fles gebruiken die je op de rommelmarkt gevonden hebt. Neem dan wel iets met een grote opening, zodat je je terrarium goed kunt vullen.

Een plantenterrarium als mini-ecosysteem

Een van de eersten die een plant in een terrarium had, was de Brit David Latimer. Hij had een glazen fles waarin hij een plantje zaaide. De eerste twaalf jaar gaf hij deze water, daarna deed hij de kurk op de fles en wachtte af wat er zou gebeuren. Er ontstond een mini-ecosysteem in de fles, waardoor de plant in leven bleef. De plant leeft nu zelfs nog steeds. Als jij ook zo’n mini-ecosysteem wilt maken, neem dan ook een afsluitbare pot of fles. Dit is geschikt voor plantjes die van een hoge luchtvochtigheid houden. Als je plantjes zonaanbidders zijn, kun je ook een open pot of bak nemen. Je moet je plantjes dan wel af en toe even water geven.

Tips om je tuintje in te richten

Wil je een mini-ecosysteem creëren, richt je terrarium dan op de volgende manier in. Op de bodem strooi je een laag steentjes, zodat het teveel aan water kan worden afgevoerd. Op de stenen gaat vervolgens een laagje actieve houtskool. Dit is verkrijgbaar in een dierenwinkel en gaat bacteriën, schimmels en vieze luchtjes tegen. Dan volgt een laag potgrond, zorg dat dit genoeg grond is om groeiruimte te bieden aan je plantje. Plant vervolgens je plantje en dek daarna de lege plekken grond af met steentjes. Welke plantjes zijn geschikt? Neem vetplantjes, kleine cactusjes of tropische plantjes.

De finishing touch

Is je terrarium helemaal klaar? Zet deze dan op een plek met voldoende daglicht, maar niet in de volle zon. Wil je je minituintje nog een beetje meer aankleden, dan kun je plukjes mos toevoegen of mooie steentjes of schelpen. Ook een klein beeldje kan leuk staan in een terrarium. Verwacht echter niet dat je plantjes net zo lang meegaan als die van David, want dit is slechts een versimpelde versie van zijn terrarium.

Creëer een mini-tuintje met een ‘plantenterrarium’