Als het tijd wordt voor (nieuwe) verlichting in de tuin zijn er een heleboel verschillende opties waaruit je kunt kiezen. Op het eerste gezicht zijn er al tal van opties als het gaat om het uiterlijk van de lamp, maar ook dingen die je niet meteen kunt zien spelen een rol. Een belangrijke factor daarin is of je wel of niet een sensor in je lamp wilt. De sensor is een onderdeeltje dat licht of beweging waarneemt. De lamp kan hier vervolgens op reageren door aan of uit te gaan.

Lampen met schemersensor

Steeds meer mensen kopen tuinverlichting met sensor. Hier zijn verschillende redenen voor. Een van de mogelijke opties is tuinverlichting met een schemersensor. Deze sensor meet de hoeveelheid licht en de lamp gaat aan op het moment dat het buiten begint te schemeren. Het voordeel dat je hebt van deze lamp is dat het nooit donker in je tuin is. Zo is het een goede maatregel tegen inbraak, omdat inbrekers liever in het donker werken. Daarnaast hoef je zelf nooit in het donker op zoek te gaan naar een lichtknopje. Ook is het ideaal als je in de zomer nog lekker laat buiten op het terras wilt zitten.

Lampen met bewegingssensor

Lampen met een bewegingssensor reageren op beweging en gaan branden wanneer er iemand in de buurt is. Vaak werken deze lampen met infrarood, zodat de lamp wel reageert op mensen, maar bijvoorbeeld niet op een bewegende struik. Lampen met een bewegingssensor zijn ideaal als je niet wilt dat er in je tuin continu licht brandt, maar je wel makkelijk licht wilt hebben wanneer jij het nodig hebt. Ook deze lampen hebben een afschrikkende werking op inbrekers. Wel is het van belang om de reikwijdte van de sensor even goed af te stellen zodat de lamp niet te snel of te laat reageert.

Losse sensoren

Ook bestaande lampen kunnen worden uitgerust met een sensor. Dat is handig als je al lampen in de tuin hebt of als je een nieuwe lamp op het oog hebt waar geen sensor in zit. Je kunt dan een losse sensor kopen en deze monteren in de lamp. De energiekosten van een lamp met sensor zijn nauwelijks hoger dan die van een lamp zonder sensor. En een lamp zonder sensor kun je per ongeluk lang aan laten staan. Dat is zonde van de energie, maar met een sensor heb je dit probleem niet meer.

Sensorlampen zijn ideaal in je tuin