Bestrating aanleggenWij zullen u stap voor stap vertellen hoe u zelf moet bestraten. Zelf bestraten is te doen, iedereen zou het aan de hand van onze stappenplan moeten kunnen. Het is wel belangrijk om erg nauwkeurig te werken, want wie zou nou willen dat de tuin inzakt. Voordat u begint adviseren wij u om goede werkkleding te dragen, stevige schoenen, handschoenen en kniebeschermers kunnen erg handig zijn.

1. Voorbereiding

De voorbereiding is erg belangrijk, u moet namelijk wel weten hoe u wilt dat alles eruit komt te zien. Bijvoorbeeld de vorm van de stenen, de kleur, ligging etc. Meet voordat u begint uw tuin en maak een schets. Zo weet u precies welke afmetingen waarbij horen.

2. Uitzetten

De bestrating moet nu uit worden gezet, dit kunt u doen aan de hand van draad en paaltjes. De hoofdmaten moeten hierbij natuurlijk wel kloppen. De paaltjes moeten aan de buitenrand van het oppervlak liggen wat u gaat bestraten. De stenen dienen op een hoogte te liggen van 1 tot 2 cm, daarom is het handig om de paaltjes de hoogte te geven waarop de stenen gelegd moeten worden.

3. Uitgraven

Nu moet u het deel wat u wilt bestraten gaan uitgraven. De diepte is wel afhankelijk van wat u wilt gaan bestraten. Als u een looppad gaat bestraten dient de diepte 10 cm te zijn, bij een terras is dit 15 tot 20 cm en bij een oprit ongeveer 25 cm.

4. Zandbed

Nu moet er een zandbed komen op het deel dat u heeft uitgegraven. Dit zandbed kan bestaan uit een laag gebroken puin en korrelmix of uit metselzand. Er zijn nog meer soorten, vaak hangt het af van wat u wilt bestraten. Het zandbed moet u nu gladstrijken, dit kunt u doen aan de hand van een lange lat. Nadat u het heeft gladgestreken gaat u het aandrukken met bijvoorbeeld een plank.

5. Opsluitbanden

Door middel van betonbanden moet u eerst opsluitranden plaatsen. De opsluitbanden worden ongeveer 1 cm lager geplaatst dan de bestrating zelf.

6. Ophogen

De bestrating moet iets hoger liggen dan de rand. Daarom kunt u het eventueel ophogen met zand.

7. Bestrating aanleggen

Nu kunt u dan eindelijk beginnen met de bestrating.
– Begin met het aanleggen van bestrating vanaf de buitenkant.
– Leg de tegels op het zand en klop ze vervolgens met een stratenmakerhamer aan. Doordat u het aanklopt komen ze op de juiste hoogte.
– Houd regelmatig wel in de gaten dat het allemaal recht loopt.
– Het is ook handig om eerst hele tegels/stenen te leggen. Op het laatst kunt u dan de ontbrekende stukken opvullen. (Het opvullen van de ontbrekende stukken kunt u doen door bijvoorbeeld een tegelknipper te gebruiken)
– Om de voegen te vullen moet u voegzand met water over uw bestrating gooien. Het zand kunt u vervolgens met een bezem gaan vegen en een aantal keer herhalen. Laat het zand ongeveer een week liggen en veeg het daarna mooi schoon.

Stappenplan bestrating aanleggen
Getagd op: