Het is voorjaar en dus tijd om je tuin klaar te maken voor het mooie weer. Het voorjaar is het ideale moment voor het aanleggen van je droomtuin: de weersomstandigheden zijn namelijk perfect. Vaak is het nog niet de warm, maar is de grond al aardig opgewarmd. Daarnaast zorgt de regen ervoor dat nieuwe planten of het gazon goed kunnen groeien.

In deze blog lees je handige tips voor het aanleggen van je droomtuin!

Tip 1: Ga op zoek naar inspiratie

Een goed begin is het halve werk, zeker wanneer het om tuinaanleg gaat. Ga daarom voor je een hovenier inschakelt op zoek naar inspiratie. Dit vind je op internet, maar ook in magazines en op televisie vind je veel tuininspiratie. Maar een moodboard van alles wat je mooi vindt. 

Tip 2: Ga op zoek naar materialen en tuinaccessoires 

Zodra je weet wat je wilt, kun je zelf op zoek gaan naar toffe materialen en tuinaccessoires. Op tweedehandsverkoop websites vind je vaak heel veel mooi materiaal wat prima nog een ronde mee kan. Vind je niks wat aan je wensen voldoet, kun je het altijd nog nieuw kopen.

Ga ook naar verschillende tuincentra om mooie tuinaccessoires te bekijken en te kopen. Deze maken je tuin helemaal af en naar wens!

Tip 3: Ga op zoek naar mooie beplanting & bestrating

De keuze voor beplanting en bestrating zijn erg belangrijk: deze zorgen namelijk voor ruim 75% van de uitstraling van je tuin. Hoewel je hier ook prima advies voor kunt vragen bij de hovenier, is het erg handig wanneer je zelf alvast op papier zet welke beplanting je mooi vindt. 

Dit geldt ook voor de bestrating. De grootte van de bestrating en het soort bestrating kun je tuin groter of kleiner doen lijken. Je kunt ook een combinatie van beide kiezen. 

Kies qua beplanting voor gevarieerde soorten en kies een mooie mix tussen grote en kleine planten. Bodembedekkers zijn ideaal voor het opvullen van ruimte!

Tip 4: Schakel een hovenier in

Zodra je een moodboard hebt gemaakt en al je wensen duidelijk op papier staan, kun je op zoek gaan naar een hovenier. De hovenier komt dan bij je langs om de mogelijkheden door te spreken. Ook worden de afmetingen van je tuin opgenomen.

Ben je op zoek naar een hovenier, of wil je meer lezen over tuinaanleg en tuininrichting? Op deze pagina vind je meer informatie!

Tip 5: Het maken van een tuinontwerp

Na het bezoek van de hovenier gaat hij of zij aan de slag met het maken van een tuinontwerp. In het ontwerp worden al je wensen de mogelijkheden meegenomen. Bij het ontwerp hoort ook een offerte; zodat je precies weet wat het aanleggen van je droomtuin gaat kosten.

Zodra je het ontwerp hebt goedgekeurd, maak je een afspraak voor de aanleg van je tuin.

Tips voor de aanleg van jouw droomtuin